جهت گرمایش و سرمایش و ایجاد فشار مثبت در مکان هایی که نیاز به هوای پاک (clean air) می باشد، از هواسازهای هایژنیک استفاده می گردد. این هواساز قادر است هوای پاک را تا درجه خلوص 999.99% تهیه نماید. مکان هایی مانند: بیمارستانها – اتاق های عمل – سالن های تولید و بسته بندی دارو – مکانهای زیارتی یا آثار باستانی که تجمع نفرات در آن زیاد میباشد، سالن های تولید مواد غذایی و کلیه سالن های تولید محصولاتی که آلودگی و رطوبت هوا برای آن ها مضر است و نیاز به هوای پاک و استریل دارند ضروریست از این هواساز ها استفاده نمایند. فرآیند کار در هواساز هایژنیک بدین ترتیب است که ابتدا هوای محیط از روی پیش فیلترهای فلزی لانه زنبوری با سرعت مناسب عبور داده می شود. این فیلترها از ورود خاشاک و حشرات و ذرات درشت جامد جلوگیری می کنند، پس از آن هوای عبوری از سطح فیلترهای رولی یا پد فیلتر و یا فیلترهای کیسه ای عبور کرده و تا درجه خلوص 59% پاک می گردد. پس از این مرحله فیلتراسیون هوای عبوری وارد فن هواساز می شود که تامین حد مورد نیاز هوای عبوری را به عهده دارد. هوا پس از خروج از فن وارد فیلتر هپا گردیده که تا درجه خلوص 99/99 % پاک می گردد و ذرات موجود در هوا تا قطر 3 میکرون جذب فیلتر می گردند. برای تمیز کردن بیشتر هوا از فیلترهای اولپا استفاده می گردد که ذرات تا قطر 21 میکرون را جذب می نماید. در هواسازهای هایژنیک برای ضد عفونی هوا از لامپ UV استفاده می گردد، که اشعه ی ماورای بنفش را در طول هواساز به هوای عبوری می تاباند. جهت سرمایش و گرمایش هوا از کویل های گرمایشی و سرمایشی در هواساز هایژنیک استفاده می شود.
بدنه دستگاه به صورت دو جداره تولید می گردد، سطح خارجی پانل ها از ورق گالوانیزه که با رنگ آمیزی به صورت الکترو استاتیک کاملا پوشش داده شده است و همچنین سطح داخلی پانل ها از ورق stainless steel ساخته می شود .
پلاگ فن
این فن ها در هواساز، دارای پروانه از نوع Forward و Backward هستند که محفظه هوزینگ نداشته و الکتروموتور بصورت مستقیم به فن متصل است. توزیع هوا توسط پاگ فن ها به صورت یکنواخت می باشد.
کویل آبی
مجموعه کویل های سرمایشی و گرمایشی مورد استفاده در هواسازهای شرکت آروین گستر بر اساس استاندارد ASTM-B280 درسه نوع کویل های آبی، بخار و DX می باشد. در ساخت کویل های آبی از لوله های مسی استاندارد 5/8 یا 3/8 اینچ و از فین های سینوسی آلومینیومی استفاده شده است، همچنین بنابر درخواست کارفرما و شرایط آب و هوایی محل نصب می توان از فین های مسی یا فین های آلومینیومی با روکش مخصوص نیز استفاده نمود.
تعداد فین در هر اینچ بین 8 تا 14 متغیر می باشد. این کویل ها پس از اکسپند توسط دستگاه های تمام اتوماتیک ابتدا در تشت مخصوص شستشو و سپس تحت فشار 450psi مورد تست قرار می گیرند.
بازیابی حرارت
بازیابی حرارت اصطلاحی است مبنی بر بازگرداندن حرارت از دست رفته به یک سیستم که در حال مصرف انرژی است. این سیستم، گرمای محسوس را از هوای خروجی به هوای ورودی ساختمان انتقال می دهد.
بازیابی حرارتی صفحه ای
در این سیستم انتقال حرارت به طور مستقیم از هوای خروجی به هوای تازه (در هنگام خروجی بر عکس)، بدون دخالت هیچگونه سیال مایع انجام می پذیرد. در شرایط سرمایش در بازیابی حرارتی صفحه ای، صفحات آلومینیوم طوری شکل داده شده اند که هوای تازه و هوای برگشتی به وسیله مسیرهای متفاوتی هدایت شوند.
هوای تازه و هوای برگشتی به طریقی با هم تماس پیدا می کنند که هرگز با هم مخلوط نشوند و انتقال حرارت از طریق صفحات انجام پذیرد. در پروژه هایی که مخلـوط شـدن هوا مناسـب نـباشد، استفاده از این دستگاه ها پیشنهاد می شود و این دستگاه ها رایج ترین دستگاه های بازیابی حرارتی بدون اختلاط هوا می باشند.
بازیابی حرارتی روتاری
برای پروژه هایی که اختلاط مانعی ندارد این سیستم توصیه می شود. همچنین با طراحی مناسب مخلوط هوا از هوای تازه جدا شده و به هوای خروجی هدایت خواهد شد. سیستم بازیابی حرارت روتاری از صفحات آلومینیوم ساخته شده است. این قطعات درون هواسازها داخل یک محفظه جدا قرار میگیرند.
بازیابی حرارتی آب به هوا
دستگاه های هواساز مجهز به دستگاه بازیابی حرارتی آب به هوا، به وسیله یک کویل با پره های آلومینیومی و لوله مسی، حرارت درون هوای خروجی از هواساز را بازیابی می کنند.
کویل ثانویه در قسمت هوای تازه با همان مشخصات نصب می شود. نصب کویل ثانویه با هدف انتقال حرارت جذب شده از هوای خروجی به هوای تازه می باشد.
کنترلرها
یکی از متداول ترین راهکارهای بهینه سازی در صنعت تاسیسات استفاده از سیستم های کنترلی می باشد که می توان بدین طریق گام بزرگی در صرفه جویی (چه از لحاظ هزینه و چه به لحاظ مصرف انرژی) برداشت.
تجهیزات کنترلی:
کنترل دور فن، کنترل دمای خروجی هوارسان، کنترل شیر های دو راهه و سه راهه (آب یا بخار سیستم) ، کنترل فیلتر هواساز، جلوگیری از یخ زدگی کویل آب گرم بوسیله آنتی فریز Anti freeze ، کنترل دمای هوای برگشت و هوای آزاد، انجام استراتژی های کاهش مصرف انرژی، در مواقع لزوم ارتباط با سیستم های کنترل مرکزی ساختمان (مدیریت هوشمند ساختمان BMS)
در صورت ارتباط سیستم کنترلی هواساز به سیستم مدیریت هوشمند ساختمان BMS می توان وضعیت تمامی تجهیزات نصب شده به روی هواساز را مشاهده نمود. در سیستم های تهویه مطبوع متصل به BMS، در صورت وقوع آتش سوزی دمپر ورودی کاملا بسته و دمپر برگشتی کاملا باز می شود.
سوییچ های اختلاف فشار هوا
سوییچ های اختلاف فشار هوا با اندازه گیری اختلاف فشار دو طرف فن، فیلتر و … و با توجه به اختلاف فشار تعیین شده بر روی آنها اپراتور و یا سیستم کنترل را از وجود جریان کافی و یا نا کافی هوا مطلع می سازند. سوییچ های اختلاف فشار هوا دارای دو رله می باشند و معمولا در رنج های 30 تا 1000 پاسکال برای سیستم های کنترل تهویه مطبوع ساخته می شوند. عمده مصرف سوییچ های اختلاف فشار هوا در تهویه مطبوع بر روی فن هواساز است، تا در صورت پارگی تسمه و یا مشکلات دیگر در سیستم اعلام اخطار شود و یا بر روی فیلتر هواساز ها و ایرواشرها گرفتگی و یا زمان تعویض یا شست و شوی آنها را اعلام نماید.
سوییچ جریان آب
فلو سوییچهای آب عموما به منظور تشخیص وجود جریان آب در لوله ها و جلوگیری از کارکرد خشک پمپها به کار گرفته می شوند و دارای دو رله و تیغه هایی با اندازه های مختلف برای نصب روی لوله های به قطر 1 اینچ تا 6 اینچ و بیشتر می باشند.
دمپر
از دمپر به منظور تنظیم میزان دبی جریان هوا یا در صورت نیاز جهت قطع کامل آن استفاده می گردد. این پره ها از جنس آلومینیوم اکسترود شده بوده و چرخ دنده ها از نوع پلی پروپیلن الیاف دار می باشد و جهت هوابندی از نوارهای لاستیکی روی لبه های پره دمپر استفاده می شود. کنترل دمپر به صورت استاندارد، دستی بوده و قابلیت اتصال به موتور بنا بر سفارش کارفرما وجود دارد. بوسیله دمپرهای موتوری می توان اختلاط هوای برگشتی و هوای تازه را با دقت بالا تنظیم نمود.
موتور دمپر
موتور دمپر وظیفه تغییر وضعیت دمپر هواساز را بر عهده دارد. موتور دمپرها در انواع متنوع، برای کاربرد های متفاوت در سیستم تهویه مطبوع تمام نیاز های سیستم های کنترلی را برآورده می سازند. یکی از وظایف اصلی موتور دمپر ها بهینه سازی مصرف انرژی می باشد و البته در کنترل حجم هوای ورودی نقش بسزایی بر عهده دارند. به طور مثال موتور دمپر های دارای فنر برگشتی بر روی دمپر هـوای ورودی نصب می شود تا در صورت قطعی برق، دمپر بسته شده تا گرما در تابستان و یا سرما در زمستان (به منظور جلوگیری از یخ زدگی در کویل)، وارد فضای ساختمان نشود. وجود موتور دمپر ها در هواساز هایی با قابلیت اختلاط هوای برگشتی و هوای تازه، کاملا ضروری بوده و در شرایط متفاوت، با دقت بالا، میزان نسبت اختلاط هوا را تنظیم می کند. در سیستم های تهویه مطبوع متصل به شبکه مدیریت مرکزی، در صورت وقوع آتش سوزی دمپر ورودی کاملا بسته و دمپر برگشتی کاملا باز می شود. موتور دمپر ها پاسخگوی طیف وسیعی از کاربرد ها در سیستم تهویه مطبوع می باشند.
فیلتراسیون
پیش فیلترهای فلزی (قابل شستشو) : در اولین مرحله فیلتراسیون هوا قرار می گیرند و با توجه به (ابعاد چشمه های آخرین صفحه مشبک) آن قادر به گرفتن اجسام و ذرات معلق در فضا از قطر 1 الی 2 میلیمتر به بالا هستند. ساختار این پیش فیلترها به گونه ایست که ورقه های توری فلزی به صورت چین خورده و تخت بر روی هم قرار داده شده است. ابعاد استاندارد این فیلترها 600×400×50 و 600×600×50 میلیمتر می باشند. افت فشار این فیلترها بین 10 تا 20 پاسکال می باشد.
پیش فیلترهای الیاف شیشه ای : بستر این نوع فیلترها از جنس الیاف شیشه ای بهم پیوسته (امرگاس یا امرکول) عموما به ضخامت 25 تا 100میلیمتر می باشد که پس از برش در داخل قاب مقوایی مقاوم و یا فلزی قرارداده می شود که قسمتهای باز قاب مقوایی در بر گیرنده 75 درصد از سطح قاب می باشد، این قسمتهای باز جهت عبور هوا از سطح فیلتر می باشند. فیلترهای الیاف شیشه ای بصورت پد در ابعاد مختلف با قاب و بدون قاب و یا بصورت فیلترهای رول (رولوماتیک) 20 متری و 40 متری در عرضهای مختلف عرضه میگردد . افت فشار نهائی این نوع فیلترها 20 پاسکال می باشد، ابعاد متداول این پیش فیلترها برابر 595×595 و 595×295 و 490×490 میلیمتر و با ضخامتهای 50 و 100 میلیمتر می باشند.
فیلترهای کیسه ای : بستر این فیلترها عموما از جنس پلی استر با ضخامت و فشردگیهای مختلف بوده، قاب دور این فیلترها از جنس ورق گالوانیزه و یا آلومینیوم بوده و تقسیم بندی داخل آن به گونه ای است که فرضا در یک قاب 595×595 میلیمتر می توان تعداد 6 ، 8 ، 10 و یا 12 کیسه با عمقهای مختلف جای داد. افت فشار اولیه فیلترهای کیسه ای در جریان هوای 3400 متر مکعب در ساعت و با راندمان 30-40 درصد برابر 45 پاسکال، راندمان 45-50 درصد 58 پاسکال ، راندمان 55-60 درصد 76 پاسکال ، راندمان 80-85 درصد 120 پاسکال و راندمان 90-95 درصد 140 پاسکال به طور معدل اندازه گیری شده است. ابعاد متداول این فیلترها به ترتیب 595×595 و 595×295 میلیمتر و عمق کیسه ها 300 و 600 و 900 میلیمتر می باشد .
فیلتر SAF-100 و SAF-200 : این فیلترها از جنس پلی استر و یا فایبرگاس می باشد که بصورت آکاردئونی با دستگاه ویژه تا خورده و از دو طرف به قاب مقوایی ( مقوای تون پلات شده مخصوص) وصل می شود. این نوع فیلترها معروف به HP-100 و HP-200 می باشند، افت فشار اولیه فیلترها در جریان هوای 3400 مترمکعب بر ساعت برای SAF-100 برابر 110 تا 120 پاسکال و برای SAF-100 برابر 140 تا 150 پاسکال است. افت فشار نهایی این نوع فیلترها 250-300 پاسکال پیشنهاد می شود. ابعاد متداول آنها 300×595×595 میلیمتر میباشد.
فیلترهای لانه زنبوری (وریسل و دوراسل) : فیلترهای لانه زنبوری با توجه به راندمان آنها در جذب ذرات و غبار اتمسفریک (براساس استاندارد ASHRAE52/76) در سه گروه طبقه بندی می شوند. گروه اول شامل فیلترهای لانه زنبوری با راندمان 60-65 درصد، گروه دوم با راندمان 80-85 درصد و گروه سوم با راندمان 90-95 درصد که از نقطه نظر شکل ظاهری یکسان بوده ولی کاغذ فیلتـر بکاربرده شده در آن دارای مشخصات فنی متفاوت می باشد.کاغذ فیلتر بکار رفته در فیلترهای لانه زنبوری از جنس میکروفایبرگلاس و یا مخلوطی از فایبرگلاس و پلی استر بوده که پس از تا خوردن توسط دستگاه تازن به طریقه زیگزاگ و یا آکاردئونی، به وسیله فویل های چین خورده ای که قبلا توسط دستگاه چین زن فویل آلومینیوم آماده شده، در لابلای تاخورده قرار می گیرد. این فویل های چین خورده اسپیسر یا جداکننده نامیده می شود. مجموعه کاغذ فیلتر و فویل در داخل قاب از جنس نئوپان چند لایی ام.دی.اف، ورق گالوانیزه، ورق آلومینیوم و یا استیل قرارداده شده و کلیه سطوح آن با چسب مخصوص به صورتی درزگیری می شود که جریان هوا فقط قادر به عبور از داخل فیلتر باشد. فیلترهای لانه زنبوری در یک طرف دارای لاستیک سیلینگ می باشند. پس از نصب فیلتر در فیلترخانه، لاستیک سیلینگ موجب می گردد که هوای فیلتر نشده اطراف فیلتر به بعد از فیلتر نفوذ نکند. ابعاد متداول این فیلترها با عرض تقریبی 600 و 300 میلیمتر و عمق تقریبی 300 و 150 و 70 میلیمتر و طولهای تقریبی 600، 900، 1220، 1520، 1830 میلیمتر می باشد. موارد مصرف این نوع فیلترها به جز پیش فیلتر جهت فیلترهای با راندمان بالا نظیر اولپا و هپا، در توربینهای گازی نیروگاه ها ، محیط داخلی بیمارستانها، سالنهای رنگ آمیزی صنایع مختلف و بطورکلی در اماکنی است که هوای پاک در آنها از اولویت برخوردار می باشد.
فیلترهای اولپا : این نوع فیلترها دارای راندمان بسیار بالایی بوده و سیستم ساخت آن همانند فیلترهای هپا می باشد، با این تفاوت عمده که نوع کاغذ میکروفایبرگلاس آن دارای الیاف ظریفتر و فشردگی بیشتری می باشد که امکان بدام انداختن ذرات ریزتری را ایجاد می نماید. راندمان فیلترهای اولپا عموما 99/99% برای ذرات 12 میکرون به بالا بوده و افت فشار اولیه آنها 240 الی 260 پاسکال اندازه گیری شده است. ابعاد متداول آن با ضخامت 70، 150 و 300 میلیمتر و عرض 160 و 300 میلیمتر در طولهای 600، 900، 1220، 1520، 1830 میلیمتر می باشد . کاربرد فیلترهای اولپا غالبا در مکان هایی با پاکی بسیار زیاد، هودهای ویرولوژی و بطور کلی در صنایعی است که ذرات 0/12 میکرون می توانند در محیط آنها وجود داشته باشند .
فیلترهای هپا : فیلترهای لانه زنبوری هپا که امروزه در طیف وسیعی مصرف می شود، برای بدام انداختن ذرات 0/3 میکرون به بالا طراحی و تولید میگردد. این فیلترها دارای سطح فیلتر کننده زیادی بوده و کاغذ میکروفایبرگلاس مصرفی در آن توسط فویل آلومینیوم با چینهای کم عمق، از یکدیگر جدا میشوند تا امکان عبور هوا از فیلتر را به راحتی ایجاد نمایند. درزگیری قسمتهای فوقانی و تحتانی و بالاخره سطوح جانبی آن بگونه ای است که اصطلاحا فیلتر هوابندی شده و هوا فقط امکان عبور از داخل فیلتر را داراست. قاب این فیلترها از جنس چند لایی، ام.دی.اف، استیل ، ورق گالوانیزه و یا آلومینیوم بوده و در یک طرف دارای لاستیک سیلینگ به منظور جلوگیری از ورود هوا از اطراف فیلتر می باشد. ابعاد 70، 150 و 300 میلیمتر (عمق) و 160 و 300 میلیمتر (عرض) در طولهای تقریبی 600، 900، 1220، 1520، 1830 میلیمتر جزو ابعاد متداول مورد قبول می باشد. کاربرد عمده آنها در اتاقهای پاک، هودهای میکروبیولوژی، هواسازهای اتاقهای جراحی بیمارستانها، داروسازیها، صنایع تولید کننده قطعات حساس الکترونیکی و به طور کلی اماکنی که هوای پاک و عاری از میکروب و باکتری در آنها از اولویت ویژه برخوردار است، می باشد.
فیلترهای کربن اکتیو : به منظور جذب بوی نامطلوب نظیر بوی سیگار، بوی حاصله از سرخ کردن سبزیجات، محلول های بنزین، تولوئن و زایلن، بوی پلی نیوکلار نظیر نفتالین و بی فنیل، بوی حاصله از کلرورهای مختلف نظیر کلروبنزین، آلدرین، توکسافن و د.د.ت فنولها نظیر فنول و کرسول، بوی حاصله از سوختهایی مانند روغن، گازوئیل و کرسول، بخارات خطرناک و سرطان زای عملیات جوشکاری و به طور کلی اکثر بوهایی که از محلولهای شیمیایی متصاعد می شود، مورد استفاده قرار می گیرد. کاغذ فیلترهای کربن اکتیو با توجه به سطح کربن اکتیو مورد نیاز به صورت چین خورده در داخل قاب فلزی و یا چوبی قرار می گیرد. مابین چینها (تاها) که توسط جداکننده آلومینیومی (فویل) و یا توری گالوانیزه از یکدیگر جدا شده، امکـان عبور هوا را ایجـاد می نماید. کربن فعال یا کربن اکتیو بین %40 تا %50 در جریان تولید کاغذ فیلترهای کربن اکتیو به کاغذ مخصوص آن تلقیح شده و پس از آماده شدن به صورت رول به روی دستگاه تازن قرار گرفته و در ابعاد مورد نظر تا خورده و بصورت فیلتر کامل در می آید. افت فشار اولیه آن (فیلتر نو) با ابعاد 50×600×600 میلیمتر که کاغذ تلقیح شده توسط کربن فعال آن حدود 2000×600 میلیمتر بوده و بصورت چین خورده در داخل قاب فلزی قرار گرفته، در جریان هوای 3400 متر مکعب بر ساعت تقریبا 60 الی 70 پاسکال اندازه گیری شده است. ابعاد متداول آن با قاب فلزی (50-100-150-300)×600×600 میلیمتر و (50-100-150-300)×300×600 میلیمتر و 50×490×490 میلیمتر و با قاب چوبی (150-300)×600×600 میلیمتر می باشد .
لامپ UV
اشعه خورشید توانایی میکروب کشی دارد، به خصوص اگر این اشعه در طول موج ماوراء بنفش باشد. نتایج آزمایشات و بررسی های علمی تاثیر ضدعفونی کننده اشعه ماوراء بنفش را اثبات کرده است. اشعه UV به سه دسته A,B,C با طول موج بین 240-260 نانومتر تقسیم می شود که از بین آنها نوع C بیشترین تاثیر استریل کردن را دارد و حداکثر قدرت آن در طول موج 253,7 نانومتر است. نور در این طول موج توانایی از بین بردن DNA میکرواورگانیزم ها را دارد.
دانلود فایل